Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Resmi Sitesi

Bağımlılık yapan lezzet: Söğüş

Bu haber 08 Ekim 2018 - 10:01 'de eklendi ve kez görüntülendi.

İzmir’in geleneksel lezzetlerinden olan söğüş, ilk kez tadanlarda adeta bağımlılık yapıyor. İzmir’in en ünlü söğüşçülerinden olan Meşhur Hisar Söğüş ise adeta müdavimlerinin akınına uğruyor. Bu bağımlılık yapan lezzet, şimdilerden bazı Büyükşehirlere trend olarak sıçramış durumda

Tarihi 1890’lı yıllara dayanan kelle söğüş, kuzu kellesinin etlerinden yapılan bir sakatat karışımı. İzmir ve çevresindeki ünü sebebiyle “İzmir söğüş” olarak biliniyor. Niğde’nin köylerinden geldiği söylenen ve babadan oğula geçerek günümüze gelen söğüşün İzmir’deki en önemli adreslerinden biride Hisarönü’nde bulunan Meşhur Hisar Söğüş. Ustasından öğrendiği süğüş işine 1975 yılında seyyar arabası ile başlayan Mustafa Mert tam 43 yıldır bu işin içinde. Şimdilerde ise işlerini oğlu Alaattin Turgay Mert devam ettiriyor.

Meşhur Hisar Söğüş, İzmirlilerin en çok uğradığı mekanlardan biri, günün her saati müdavimlerinin neredeyse akınına uğruyor. Söğüşü bir kere tadanın, bunun müdavimi olduğunu söyleyen Alaattin Turgay Mert, “İzmir’de söğüş dil, yanak ve beyinden yapılıyor. Lavaşın içine ince ince kıyılıyor ve üstüne soğan, maydanoz ve domates ile birlikte baharat eklenerek, dürüm halinde servis ediliyor. İzmirliler bu lezzeti çok seviyor. Şehir dışından okumak, çalışmak için gelenler ise bir kez söğüş yedikten sonra müdavimi oluyorlar. Şehir dışından ve yurt dışından gelen çok fazla müşterimiz var. İzmir’e gelenler buraya uğramadan gitmiyor” diye konuştu.

Söğüş, artık birçok şehirlerde yapılırken, yiyenler İzmir söğüşünün tadını bir türlü unutmuyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.