Türkiye Lokanta ve Pastacılar Federasyonu
Türkiye Lokanta ve Pastacılar Federasyonu
Atatürk

Et fiyatları dengemizi alt üst etti

Aykut Yenice Aykut Yenice ILGEO

HÜRRİYET GAZETESİ /

Türkiye Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, sektördeki ana maddenin et olduğunu belirterek, “Dolayısıyla etin fiyatının bu şekilde yükselmesi öncelikle bizim bütün psikolojik ve ekonomik dengelerimizi alt üst ediyor.” dedi.

Yenice, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek et fiyatlarının en çok kendi sektörlerini ilgilendirdiğini söyledi.

Serbest piyasada et fiyatlarının istenildiği gibi iniş ya da çıkış gösterebildiğini belirten Yenice, “Biz, Tüketiciyi Koruma Kanunu’na göre belli bir fiyat tarifesiyle satış yapan iş yerlerine sahibiz. Yükselen et fiyatlarına göre fiyatlarımızı yükseltip alçaltamıyoruz.” diye konuştu.

Sektörlerinde kayıt dışılığın yoğun olduğunu öne süren Yenice, “Üç kap yemeğin 5 liraya, yarım ekmek dönerin 2 liraya satıldığı bir süreçte normalde 15 liraya satmamız gereken et yemeğini de bu rakamın altında tutuyoruz. Özellikle de son dönemde Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının duruşuyla, davranışıyla ve sektöre olan katkısıyla Sayın Faruk Çelik’e bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Önümüzdeki süreçte alınan tedbirlerle bu işe en çok sevinecek sektör biz olacağız.” ifadelerini kullandı.

Yenice, lokantacıların en çok kullandığı ürünün et olduğunu belirterek, “Diğer girdi maliyetleriyle sektörümüzdeki sıkıntılara yüksek et fiyatları eklendi. Bizim etsiz hiçbir şeyimiz yok. Lokantacıda, kebapçıda, köftecide de et var. Bizim ana maddemiz et. Dolayısıyla etin fiyatının bu şekilde yükselmesi öncelikle bizim bütün psikolojik ve ekonomik dengelerimizi alt üst ediyor. Ekonomik ve psikolojik dengelerin bir arada alt üst olduğu bir süreçte her şeyiniz alt üst olur.” şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, bu konularda aldığı tedbirleri sonuna kadar desteklediklerini ifade eden Yenice, şunları kaydetti:

“Piyasada bir istikrar bekliyoruz. Tabii ki üreticilerimizin korunmasından yanayız. Bu anlamda da devletimizin aldığı tedbirlere saygılıyız. İthal konusunda, ithal edilmesi gerekiyorsa ithal edilsin. Bu fiyatlar düşsün. Biz de reel değerlerimiz üzerinden insanların sağlıksız beslenmesine sebep olan merdiven altı olan, kayıt dışı ekonomiye karşı Türk mutfağının temsilcileri olarak kendi dükkanlarımızla, kayıtlı iş yerlerimizle en sağlıklı şekilde halkımıza hizmet etme mücadelesindeyiz.”

“LOKANTALARIN BELGELERİNE BAKILMALI”     

Vatandaşlardan, yemek yedikleri yerlerin belgelerine dikkat etmesini isteyen Yenice, “Lokanta ya da benzeri yerlere gidildiğinde dikkat etmesi gereken hususlar var. Odaya bağlı bir esnaf olmalı. Vergi levhası, oda kayıt belgesi, belediye ruhsat belgesi olması lazım. Öncelikle bu tip yerlerde rakamlar zaten kendini ihbar ediyor. Ucuz besleneceğim diye sağlığını kaybetmeyeceksin. Çünkü sağlığın bedeli yok.” değerlendirmesinde bulundu.