Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının değerlendirmesi sonucunda hibe desteği almaya hak kazanan olan, Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkâr Odası’nın “Revival Of Original Traditional Food in EU- EUROOTFOOD” isimli projesi kapsamında, 25 Temmuz 2018 Çarşamba günü, Yücel Otelde “Geleneksel Gıdaların Gastronomi Turizmi ve Sağlık Açısından Önemi” konulu uluslararası bir konferans ve ardından “Geleneksel Gıda Festivali” düzenlendi.
Konferansta konuşmacı olarak, Proje Koordinatörü Gülay Gürel, Fransa’nın Paris şehri- Eurotracks kuruluşundan Virginie Boutier, İtalya’nın Fano şehri- Training 2000 kuruluşundan Dr. Elmo De Angelis,
İngiltere’nin Liverpool şehri- MBM TD Center kuruluşundan Borislava Maria Daskalova, Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Hüseyin Altın, Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ufuk Berberoğlu, yer aldı.
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gül ve Mesleki Eğitim Komisyonu Başkanı Lütfi Çebi etkinlikte yaptıkları konuşmalarda gastronomi turizminin önemine dikkat çektiler. Projenin ortakları arasında bulunan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, konferans ve festivalde yönetim kurulu üyeleri ve çeşitli illerin oda başkanları tarafından temsil edildi.
Konferans konuşmacıları kendi ülkelerindeki geleneksel gıda ve gastronomi turizmi anlayışlarını açıklarken, Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ufuk Berberoğlu geleneksel gıdaların sağlık açısından önemi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Proje kapsamında hazırlanmış olan, proje ortağı kurumların bulunduğu şehirlere ait geleneksel gıda videoları izleyicilerle paylaşıldı. Konferansın sonunda projeye katkısı olanlara Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan tarafından plaket verildi.
Uşaklıların yoğun ilgi gösterdiği programda, proje kapsamında Paris’te eğitim almış olan Uşaklı aşçıların hazırlayıp sunmuş oldukları Uşak geleneksel yemekleri, katılımcıların takdirini topladı.
Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkâr Odası’nın proje koordinatörlüğünde İtalya, Fransa ve İngiltere’den kurumların uluslararası ortaklığı ile devam eden projeye, Uşak Belediyesi, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ve Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi proje yerel ortağı olarak iştirak etti.
Hedefi “Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel gıdaların, aşçılık ve lokantacılık sektöründe yeniden canlandırılması yoluyla, Avrupa Birliğinde yeni gastronomi destinasyonları oluşturmak” olan EUROOTFOOD projesinin, 24 aylık uygulama sürecinin sonunda, 2018 yılının Eylül ayında tamamlanacak.