Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Resmi Sitesi

Şanlıurfa bir gastronomi şehridir

Bu haber 18 Şubat 2022 - 0:24 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Şanlıurfa Gazetesi muhabiri Süleyman Güler lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Şakak ile röportaj yaptı.

Şakak, Şanlıurfa bir gastronomi şehridir, biz insanlığımıza insanlık katmak için, ahilik sanatına daha iyi ahenk katmak için mihenk taşı olmaya geldik. Biz esnaflarımızla, belediyelerimizle, odalar birliğimizle ve bütün sosyal kurumlarımızla beraber biz hep Şanlıurfa için ne yapabiliriz, Şanlıurfa’ya ne kazandırabiliriz. Şanlıurfa turizm şehridir, Şanlıurfa gastronomi şehridir, Şanlıurfa’nın girişini de, çıkışın da Şanlıurfa’nın tanıtımı için belediyelerimizden destek bekliyoruz.
             Çünkü biz hep birlikte Şanlıurfa’yız, Halil’ür Rahman gölünün bazı kendini bilmez esnaflarının bu yüzden kötü izlenim bırakan esnaflığa karşıyız biz her türlü her şeyin en güzelini yapmaya muktediriz. Bundan dolayı bizim yönetim kurulumuzun hepsi bu işin alt yapısından gelmiş insanlardır, biz bundan dolayı tüm arkadaşlarımıza, esnaflarımıza teşekkür ediyorum, biz esnafımızın 24 saat yanındayız.
            Şanlıurfa Valimizden destek bekliyoruz. Çünkü biz de ara eleman yetişmiyor, işsizlik var deniyor, bizim esnafımız günlük 100 lira ile bulaşıkçı arıyor ama bulaşıkçı bulamıyorlar. Adam lise mezunu, lise mezunu olunca adam ucuz paraya çalışmıyor haklı olarak ama bizde de bir çırağa asgari ücret verilmez ki. Bizim zamanımız da biz ilkokulu bitirdikten sonra biz çıraklık eğitimine giderdik, tezgâhtan geçerdik, ustalık biriminde ki ustalarımıza biz saygı duyardık daha sonra hakkımızı alırdık ama şimdi sen usta olmayan bir adama usta maaşı verirsen o işletme batar.
          Biz Urfa’da çalıştık ondan sonra Ankara’ya geçtim ve orada yetiştim ve ben o insanların esnaf ahlakına hayranım. Çünkü insanlar kesinlikle birbirlerini koruyorlar, bir misafirim vardı burada adam diyor 3 lira, sen 5 liraya ver ama temiz yap, ayıptır, herkes kira veriyor, herkes vergi veriyor. Sen gelmişsin karşım da kaçak yer açmışsın ucuz veriyorsun, 3 kâğıtçılık yapıyorsun böyle olmaz temiz yap, kaliteli sunum yap misafirinse bedava ver, misafirin değilse hakkını al adamdan fazla da isteme.
Bizim hedefimiz belli, biz öncelikle gastronomi şehriyiz bu konuda biz kendi odamız, esnafımız, 3 göbekten yetişmiş ustalarımız var, bu insanların tecrübesini alarak bütün esnafımıza karşı başarılı olmak istiyoruz.
   Bizim mesleğimizin başlıca sorunları ilk olarak ara eleman yetişmemesi, diğer konu belediyelerin bazı yerler de tabi biz soruyoruz bu arkadaşımızın neden ruhsatı yok diye, diyor ki bazen imar durumundan dolayı kaynaklanıyor. Belediye de bir siyasi kuruluştur ama biz diyoruz ki en azından geçici bir ruhsat verilsin, hepsi kayıt altına alınsın, bizim odalarımız güçlensin, Sivil Toplum Örgütü güçlensin.
SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Mehmet ŞAKAK Şanlıurfa doğumluyum, bu işi 1983 yılından beri yapıyorum, Ankara’da yetiştim orada önemli lokantalar da çalıştım ve lokanta birlik amirliğimi Sakarya’da yaptım. Bu mesleğin her dalın da uzmanlaştım, Şanlıurfa’da da önemli lokantaların baklavacılıklarını yaptım, şuan da esnaflarımızın teveccühleriyle başkanlık görevindeyim. Bana oy veren ve vermeyen tüm esnaflarımıza teşekkür ederim demokratik haklarını kullandıkları için, Şanlıurfa bir gastronomi şehridir, biz insanlığımıza insanlık katmak için, ahilik sanatına daha iyi ahenk katmak için mihenk taşı olmaya geldik. Biz esnaflarımızla, belediyelerimizle, odalar birliğimizle ve bütün sosyal kurumlarımızla beraber biz hep Şanlıurfa için ne yapabiliriz, Şanlıurfa’ya ne kazandırabiliriz. Şanlıurfa turizm şehridir, Şanlıurfa gastronomi şehridir, Şanlıurfa’nın girişini de, çıkışın da Şanlıurfa’nın tanıtımı için belediyelerimizden destek bekliyoruz. Bunun için biz Büyükşehir Belediye Başkanımızı, bütün ilçeler bazın da belediye başkanlarımıza görüş ve çalışmalar hazırlayarak biz birbirimizi tanımak istiyoruz bundan dolayı tüm Şanlıurfa lokantacılar, tatlıcılar, köfteciler yapılan seçime girdikleri için hepsine teşekkür ediyorum. Bundan dolayı artık biz onların emrindeyiz, bundan dolayı biz her şeyimizle Şanlıurfa için çalışacağız, esnaflarımız için çalışacağız, ahilik sanatı için çalışacağız. Bizim 1928 yılında keme kebabını Şanlıurfa’da yiyen tüm eski insanlarımız, yöresel insanlarımız burada lokantacıların kalitesini, tatlıcıların kalitesini burada misafirlerimize sunmaya çalışacağız. Biz oda olarak genel kültür düzeyi alt yapıdan gelen sanatkârlarımızın hepsine kendi odamız adına teşekkür ederiz ve bu insanların kıymetini bilip bu insanları hak ettikleri mevkie getirmeyi düşünüyoruz. Çünkü biz hep birlikte Şanlıurfa’yız, Halil’ür Rahman gölünün bazı kendini bilmez esnaflarının bu yüzden kötü izlenim bırakan esnaflığa karşıyız biz her türlü her şeyin en güzelini yapmaya muktediriz. Bundan dolayı bizim yönetim kurulumuzun hepsi bu işin alt yapısından gelmiş insanlardır, biz bundan dolayı tüm arkadaşlarımıza, esnaflarımıza teşekkür ediyorum, biz esnafımızın 24 saat yanındayız. Bizim de belediyelerden ricamız fırsat eşitliği bir tutulsun, herkes kayıt altına alınsın, merdiven altı işletmelerin bu konuda da bize de düşen ne varsa yapacağız tüm Şanlıurfa halkına, tüm belediyelere ve Şefik BAKAY Başkanıma teşekkür ederim. Biz Sayın federasyon başkanımızla iç içe olup kesinlikle birlikte çalışacağız ve birlikte başarılı olmaya çalışacağız, bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değildir. Biz bu sanatı ara eleman temin etmek istiyoruz, ara eleman temin etmek için bizim Milli Eğitim ile çalışmamız lazım, bizim turizm okullarıyla birlikte çalışmamız lazım bu konuda biz Şanlıurfa Valimizden destek bekliyoruz. Çünkü biz de ara eleman yetişmiyor, işsizlik var deniyor, bizim esnafımız günlük 100 lira ile bulaşıkçı arıyor ama bulaşıkçı bulamıyorlar. Adam lise mezunu, lise mezunu olunca adam ucuz paraya çalışmıyor haklı olarak ama bizde de bir çırağa asgari ücret verilmez ki. Bizim zamanımız da biz ilkokulu bitirdikten sonra biz çıraklık eğitimine giderdik, tezgâhtan geçerdik, ustalık biriminde ki ustalarımıza biz saygı duyardık daha sonra hakkımızı alırdık ama şimdi sen usta olmayan bir adama usta maaşı verirsen o işletme batar. Bundan dolayı biz kesinlikle ve kesinlikle lokantacılık, tatlıcılık, köftecilik adına kesinlikle hepimiz beraber çalışmalıyız şimdiden mülki amirlerimize, belediye başkanlarıma, Şefik BAKAY başkanımıza teşekkür ederim.
SEÇİM NASIL GEÇTİ?
Şakak, Seçim gayet güzeldi, bizim denetleme kurulu başkanı arkadaşlarımız, Eyüp Sabri kardeşimizden beraber girdik, seçim güzel ve adaletli bir şekilde yaptık zaten seçim sonucu belliydi. Biz de gelen tüm esnaflarımıza demokratik haklarını kullandıkları için teşekkür ederiz.
SEKTÖRE İLK OLARAK NASIL BAŞLADINIZ?
Şakak, Amcamdan gelen bir mirastır, benim amcam bu işi yapıyordu, biz Urfa’da çalıştık ondan sonra Ankara’ya geçtim ve orada yetiştim ve ben o insanların esnaf ahlakına hayranım. Çünkü insanlar kesinlikle birbirlerini koruyorlar, bir misafirim vardı burada adam diyor 3 lira, sen 5 liraya ver ama temiz yap, ayıptır, herkes kira veriyor, herkes vergi veriyor. Sen gelmişsin karşım da kaçak yer açmışsın ucuz veriyorsun, 3 kâğıtçılık yapıyorsun böyle olmaz temiz yap, kaliteli sunum yap misafirinse bedava ver, misafirin değilse hakkını al adamdan fazla da isteme. Memleketimiz de mesleğimizi ayaklar altına düşürmesinler, bizim mesleğimiz üniversite ortamın da bir meslektir, düşük bir meslek değildir.
4 YILLIK SÜREÇTE NASIL BİR YOL İZLEYECEKSİNİZ?
Şakak, Bizim hedefimiz belli, biz öncelikle gastronomi şehriyiz bu konuda biz kendi odamız, esnafımız, 3 göbekten yetişmiş ustalarımız var, bu insanların tecrübesini alarak bütün esnafımıza karşı başarılı olmak istiyoruz. Çünkü bizim başarıdan başka bir şansımız yok, birbirimize yumruk sıkarak olmaz, el uzatarak tokalaşalım biz bundan dolayı ilk önce kendi üst mevkide ki birlik başkanımız, belediye başkanlarımız, mülki amirimiz, Sayın Valimiz biz el birliği içerisinde sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz. Bundan dolayı da inşallah başarılı oluruz. Ben bu işi sadece mesleğime duyduğum saygıdan dolayı yapıyorum bu işi eğer başarılı olamazsam genç bir arkadaşıma bırakırım kesin ve net ama başarılı olursam da genç bir arkadaşım yetişene kadar arkadaşlarıma hizmet etmek istiyorum.
SEKTÖRÜNÜZÜN BAŞLICA NE GİBİ SORUNLARI VAR?
Şakak, Bizim mesleğimizin başlıca sorunları ilk olarak ara eleman yetişmemesi, diğer konu belediyelerin bazı yerler de tabi biz soruyoruz bu arkadaşımızın neden ruhsatı yok diye, diyor ki bazen imar durumundan dolayı kaynaklanıyor. Belediye de bir siyasi kuruluştur ama biz diyoruz ki en azından geçici bir ruhsat verilsin, hepsi kayıt altına alınsın, bizim odalarımız güçlensin, Sivil Toplum Örgütü güçlensin. Bir de bizim bir farkımız var, biz gastronominin başkentiyiz biz de olan keme kebap, biz de olan sade kebap hiçbir yer de, hiçbir memlekette erkek kuzu lezzet vermez, bizim kendi ağız lezzetimiz de önemlidir. Bize gelen her misafirimiz kesinlikle ve kesinlikle ağız lezzeti için geliyorlar. Biz birbirimizin kuyusunu kazmayı bırakıp da birbirimize destek olmamız lazım, memleketçe başarılı olmamız lazım, biz bunu yaparken hem ucuz hem de kaliteli vermemiz lazım. Ucuz verip de 3 kâğıtçılık yapmamamız lazım, ben örnek vereyim aşağı çarşı da, bazı yerler de ben duyum alıyorum, adam diyor ben gidiyorum çok fahiş fiyatta hesap ödüyorum. Böyle olmaz senin üst kuruluşun her şeyi düşünmüştür, biz ona göre ray çalacağız ve herkes rayını, günlük menüsünü, fiyat listesini hem Türkçe hem de İngilizce yazması lazım. Kesinlikle sosyal medya da, görsel medya da bunu yayınlayacağız biz Urfa’ya kalite katmayı düşünüyoruz.
BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Ben teşekkür ederim.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.