Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Resmi Sitesi

Esnafın sorunları Gıda Sektörü Analiz Toplantısı’nda anlatıldı

Bu haber 16 Ekim 2018 - 14:06 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2018 Gıda Sektörü Analiz Toplantısı’nda esnafın sorunları masaya yatırıldı. Toplantıda gıda sektörünün sorunları Bakanlık yetkililerine iletildi.

Ticaret Bakanlığı Esnaf Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya Esnaf Sanatkarlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındağ, Daire Başkanı Nuray Çelik Ceylan, Daire Başkan Yardımcısı Ünal Altun, Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Disiplin Kurulu Başkanı Lütfi Çebi, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Danışmanı ve Bandırma Lokantacılar odası Başkanı Hamit Levent Gürer, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Genel Sekreter Serap Demirkıran, Türkiye Bakkallar ve Bayiler Esnaf Sanatkarları Federasyonu Genel Sekreteri Mustafa Başaran, Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu adına Ankara Kantinciler Odası Genel Sekreteri Derya İlgün ve Ticaret Bakanlığı uzman personeli katıldı.

5362 sayılı yasaya tabi olduklarını ve yasanın federasyonları ayağa kaldıracak şekilde etüt edilmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Disiplin Kurulu Başkanı Lütfi Çebi,”İllerdeki Ticaret İl Müdürlüğü personellerinin esnaf ve sanatkarlarla ilişkilerinde şeffaflık, etik ve kimlikli olmaları gerekiyor. Bununla ilgili 55 ilde şikâyet var ve bunların tamamı belgeli” dedi.

Fiyat tarifesi belirlemesi Federasyonlara verilmeli

Fiyat tarifesi konusunda alt limit ve maliyet limitinin belirlenmesinin bu sektörde çok önemli olduğunu belirten Çebi, “Fiyat tarifesi belirlemesi, birliklerden alınıp Federasyonlara verilmesi uygun olacaktır. Birlik yönetimlerinde bu fiyat tarifeleri belirlenirken içlerinde lokantacı bulunmamakta ve bu konuda bir yaptırım bulunmamaktadır. Fiyat tarifesinin belirlenmesi bu nedenden zor günler geçiren esnafımız için büyük önem arz etmektedir.  Esnafa ciddi vergi muafiyeti uygulanması gerekmektedir. Obezitenin arttığı, yöresel lezzetlerin yok oluyor ve bu tehlikenin ortadan kaldırılması için yasal düzenlemeler yapılması gerekli. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerimizin kızlarımıza, gelinlerimize sevdirilip tanıtılması oldukça önemli. Esnafa ve işverene sahip çıkılması gerekiyor. Denetimlerin Tarım İl Müdürlüğü, Belediye ve ilgili odalar ile birlikte yapılması ve tutanakların birlikte imzalanması gerekiyor.

Çıraklık ve kalfalık sürelerinin emekliliğe sayılmaması esnafımız için ciddi sıkıntı olduğunu söyleyen Çebi, “Esnaf Kredi Kooperatifleri sistemlerinde çok büyük sıkıntılar var. Adaletsiz bir dağıtım yapılmakta ve bu hususta adalet sağlamalı. Sıra uyulması gerekli, keyfi dağıtımdan vazgeçilmeli ve adil dağıtım hususunda gerekli önlemler alınmalı. Esnaf kredilerden bilgi sahibi olamıyor. Birliklerin bu konuda sorgulanması gerekli. Esnafın her konuda kredi alabileceği hususunda bilgilendirilmesi gerekiyor. Esnafın hizmet standartları geliştirilmesi gerekiyor. Mesleki Yeterlilik Kursları ve ustalık belgelerinin çok önemli ve bu konuların Federasyonlara bırakılmasının önemli.

Türkiye’de ilk defa alınan bir kararla Bolu Belediyesinin, Bolu Lokantacılar Odası ile birlikte görüşü alınmadan iş yeri açma yetkisi alınmayacağını ve bunun esnafın lehine bir karar olduğunu duyurdu. Belediyeler, Türkiye’nin her yerinde farklı uygulamalarla belirledikleri Katı Atık ücretlerin bir standartı olmaması, su ücretlerinde yüksek olması esnaf için büyük sıkıntı. Meslek Standardı tanımımızın olması, sicillerin birliklerden bağımsız olması gerekiyor.”

Mesleki yeterlilik belgesini en büyük sorunlardan biri olduğunu ve herkesin her yerde, yan yana lokanta açtığını belirten Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Danışmanı ve Bandırma Lokantacılar Odası Başkanı Hamit Levent Gürer, “Her yerde yan yana lokanta açılıyor. Esnafın aralarında mesafe olması gerekiyor. Ticaret odasına kayıt yaptıran lokanta açıyor.

KDV’nin tek tip olmasının gerekli olduğun düşünüyoruz. Alım satımın eşitlenmesi gerekli. Yazar kasa ve pos cihazlarından %2 komisyon alınıyor ayrıca yazılım şirketlerine de esnaf para ödüyor. Sektörde nitelikli eleman sıkıntısı var. Genç girişimciler KOSGEP kredileriyle her yere çiğ köfteci açıyor. Mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi gerekiyor. Vergi mükellefiyeti ise oda kaydından sonra başlama önemli” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.