Uşak’ın unutulmaya yüz tutmuş geleneksel gıda ve yöresel lezzetlerinin Avrupa Birliği ülkelerinde tanıtılması ve Avrupa yemek kültürünün öğrenilmesi amacıyla proje hazırlandı
Yurt dışına gidecek olan Uşaklı aşçılar, eğitim alarak memleketlerinde bu hizmetleri müşterileri ile buluşturacak.
Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Odası tarafından yürütülen “Eurotfood” projesi kapsamında Uşak’ın yöresel lezzetlerinin tanıtılarak, Uşaklı aşçıların yurt dışında eğitim almaları sağlanacak. Proje hakkında bilgi veren Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şeref Parlas, Parasal gücü yüksek olan Projenin 206 bin Euro’luk Türk Parası ile yaklaşık değeri 861 Bin TL olduğunu dile getirdi. Eurootfood projenin hedef grubu Uşak, Türkiye ve Avrupa Birliğindeki aşçılar ve lokantacıların olduğunu kaydeden Parlas, proje koordinatörlüğünü, Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından yürütüldüğünü bildirdi. Projede Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Uşak Belediyesi ve Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yerel ortakları olduğunu bildiren Parlas, Yurt dışı ortaklarının ise İtalya’dan Traning 2000, Fransa’dan Eurotracks ve İngiltere’den MBM TD Center kuruluşlarının olduğunu söyledi. Yürüttükleri proje kapsamında şunları dile getiren Parlas” Bizim hedefimiz unutulmaya yüz tutmuş geleneksel gıdaların, aşçılık ve lokantacılık sektörünü yeniden canlandırmak. Avrupa Birliğinde yeni gastronomi destinasyonları oluşturmak. Projemiz hedefine ulaştığı taktirde Eurootfood projesi kırsal bölgelerimizin kalkınmasını sağlayacak. Alternatif turizm çeşitliliğini geliştirecek. Böylelikle genel hedefimize katkı sağlamış olacağız” dedi.
Avrupa standartlarında şefler yetiştireceğiz diyen Parlas, “Uşak’ın yöresel lezzetleri İtalya, Fransa ve İngiltere olan yurt dışı ortaklarımızda tanıtılması ve diğer yurt dışından gelen şeflerin kendi yöresel lezzetlerini Uşak’ta tanıtması bizlere bilgi birikimi olarak çok şey katacak. Bu projemiz bir nevi mesleki eğitim gibi olacak. 2018 yılında bizden 10 tane aşçının Fransa Paris’te 10 gün staj görerek buradaki eğitim ve kültür ağırlıklı olarak müşteri nasıl ağırlanır nasıl gönderilir bunları öğrenecekler. Aldıkları eğitimi Uşak’ta uygulayacağız. Bize hayal gibi gelen bir projeydi ancak düzgün bir şekilde çalıştık ve projemiz kabul gördü. İlk yöresel gezimiz olan İtalya, Fana, Bologna, Venedik yöresel gezimizi gerçekleştirdik. Buradaki yöresel lezzetlerin nasıl hazırlandığını gördük. Kahvenin nasıl yapıldığını pizzanın nasıl yapıldığını gördük. Keşke 20 sene önce buralardaki hizmetleri görseydik Uşak’ı da bu kapsamda geliştirebilseydik. Ama geç kalmış değiliz. Yaptığımız proje ile bu hizmetleri ilimize kazandırarak Uşak’ın çıtasını yükseltmek istiyoruz” dedi.